tisdag 18 september 2012

Förkastligt eller fantastiskt?

Djurparker är ett hett debatterat ämne som jag nu tänkte ge min syn på.
   Människor och djur har i alla tider levt sida vid sida men på de senare åren har vi börjat se till att detta sker på våra villkor, utan möjlighet för djuren att skada oss. Detta gör vi genom att spärra in dem på djurparker. Spärra in är kanske fel ord då jag tror att djurparkerna har ett syfte, såsom att skydda hotade arter och utbilda oss, men jag anser att det lätt kan bli fel när man använder djur i underhållande syfte.
   Att djuren lever i ett förhållandevis litet hägn och med ständig närvaro av människor som skriker och hojtar utan möjlighet att fly tror jag kan påverka deras hälsa mycket negativt så därför måste vi vara väldigt försiktiga. De kan bli både stressade och aggressiva. 


    Det är alltid dessa två argument som hoppar in i min hjärna när jag ska försöka bestämma vad jag tycker. Bra för djuren då vi säkrar deras art men dåligt om de lider av sina onaturliga förhållanden. Bra för människan om det kan bidra till ökad empati och förståelse för världens djur men dåligt om det gör så att vi förlorar vår respekt och vårt ansvar att skydda de som är svagare än oss. Det är såklart precis som i många andra ämnen varken svart eller vitt och svårt att hitta något rätt eller fel men vi får helt enkelt se till att tänka efter så att det ska bli så bra som möjligt, för ALLA! 

3 kommentarer:

 1. Hm. Möjligen börjar din lärare bli lite ålderstigen - men just den här kombinationen av textfärg och bakgrundsfärg funkar faktiskt inte. Man ser inte vad där står! Så till nästa blogginlägg, ett litet byte av textkulör, tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops vet faktiskt inte vad som hände... Har inte ändrat något medvetet sen de senaste inläggen...?!

   Radera
 2. Så, nu fixat. Och ja - det ÄR hopplöst svårt att göra avvägningen. Undrar ändå om man kan välja någon sida att luta åt? Så man inte hamnar i något slags "ickeställningstagandelimbo"?

  SvaraRadera